Skuplja registracija auta

Bez autora
Aug 02 2011

Polisa osiguranja za motorna vozila u Crnoj Gori od juče je veća u prosjeku sedam odsto, jer je Agencija za nadzor osiguranja prihvatila zahtjev osiguravajućih kuća. Iz Nacionalnog biroa osiguravača, kazali su da je zahtjev za povećanje uslijedio nakon višegodišnjeg trenda porasta odštetnih zahtjeva i pritiska za isplatu premija. Oni takav trend objašnjavaju povećanjem kvaliteta automobila na crnogorskim putevima, ali i činjenicom da su osiguravači u Crnoj Gori u stranom vlasništvu, te da vlasnici imaju rigidne poslovne politike kada su u pitanju prihodi i rashodi. Prosječna premija za obavezno osiguranje, koja je pojedinačno najveći trošak u registraciji vozila 2009. godine iznosila je 100 da bi sada, poslije najnovijih poskupljenja skočila za čak 40 odsto. Ipak, sa prosječnom premijom od 140 eura, Crna Gora je iza Slovenije, gdje je taj iznos 300 eura i Hrvatske sa 250 eura. U Srbiji je prosječna premija auto- osiguranja nešto niža nego u Crnoj Gori.

Skuplja registracija autaPolisa osiguranja za motorna vozila u Crnoj Gori od juče je veća u prosjeku sedam odsto, jer je Agencija za nadzor osiguranja prihvatila zahtjev osiguravajućih kuća.

Iz Nacionalnog biroa osiguravača, kazali su "Vijestima" da je zahtjev za povećanje uslijedio nakon višegodišnjeg trenda porasta odštetnih zahtjeva i pritiska za isplatu premija. Oni takav trend objašnjavaju povećanjem kvaliteta automobila na crnogorskim putevima, ali i činjenicom da su osiguravači u Crnoj Gori u stranom vlasništvu, te da vlasnici imaju rigidne poslovne politike kada su u pitanju prihodi i rashodi.

Prosječna premija za obavezno osiguranje, koja je pojedinačno najveći trošak u registraciji vozila 2009. godine iznosila je 100 da bi sada, poslije najnovijih poskupljenja skočila za čak 40 odsto.

- Ipak, sa prosječnom premijom od 140 eura, Crna Gora je iza Slovenije, gdje je taj iznos 300 eura i Hrvatske sa 250 eura. U Srbiji je prosječna premija auto- osiguranja nešto niža nego u Crnoj Gori, tvrde u Birou.

Savjet agencije za nadzor osiguranja je, prema saznanjima Vijesti, na sjednici održanoj prošlog petka dao saglasnost na sistem tarifa i uslova osiguranje vlasnika motornih i priključnih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima predložene od strane Udruženja- Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore.

Novi sistem tarifa kako se navodi, predviđa povećanje bruto osnovne sa uključenim porezom na premiju za putnička vozila čija snaga motora je 33-44 kW (PR4), sa 111,72 na 118,47 eura, što reprezentuje rast od 6,04 odsto.

Osim polise osiguranja, građani prilikom godišnje registracije plaćaju niz drugih dažbina, od poreza, do raznih naknada za korišćenje i održavanje puteva i sl.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik